Kociołek stojący ŻELIWNY Garnek Myśliwski 8L

  • Kociołek stojący ŻELIWNY Garnek Myśliwski 8L
  • Kociołek stojący ŻELIWNY Garnek Myśliwski 8L
  • Kociołek stojący ŻELIWNY Garnek Myśliwski 8L
  • Kociołek stojący ŻELIWNY Garnek Myśliwski 8L
  • Kociołek stojący ŻELIWNY Garnek Myśliwski 8L

Liczba wyświetleń 23

249.00 zł


Zaczernie, Rzeszów, Podkarpacie

✨ Dom I Ogród

2023/07/20 o 17:26


Opis

Oryginalny kociołekrenomowanej, niemieckiej markiMEYERHOFF. Wykonany z najwyższej jakościstopu żeliwa odpornego na najwyższe temperatury.
Firma ta jako pierwsza zastosowałaspecjalny odpowietrznik w pokrywie, który reguluje ciśnienie wewnątrz kociołka, przez co jest onw 100% bezpieczny.Kociołek może stać bezpośrednio w ognisku, a dzięki poręcznemu uchwytowimoże być zawieszony również nad ogniskiem.
Produkt posiada równieżodkręcane nóżki,przez co kociołek można umieścić w kominku lub bezpośrednio w palenisku. Dzięki wytłoczeniu na pokrywie masz pewność, żekupujesz oryginalny i bezpieczny produkt.

Doskonałej jakości polski odlew,daje pewność i bezpieczeństwo użytkowania. Tradycyjnie wykorzystywany do przygotowywania pieczonek (duszonek, prażonek, dymfoka, ale równie dobrze sprawdzi się w innych kulinarnych zadaniach).

Wzór na pokrywie - róża wiatrów.

Kociołek jest z surowego żeliwa - przed użyciem wymaga zaolejowania i wygrzania w ognisku.

Odkręcane nóżkiułatwią przenoszenie czy przewożenie i zabranie go na piknik w plenerze czy biwak. Można go również używać na różnego rodzaju piecach i palnikach.

Do Europy kociołki żeliwne przywieźli koczownicy madziarscy, którzy przywędrowali na ten kontynent około 1200 lat temu.

Z tradycji węgierskiej kuchni zaczerpnęliśmy potrawy, które przyrządza się w kociołku żeliwnym lub inaczej kociołku węgierskim bezpośrednio na ognisku...

Popularne potrawy to bogracz, czyli zupa gulaszowa lub pieczonki albo inaczej mówiąc prażonki. Także warto spróbować żeberka w kapuście, golonkę w piwie lub leczo albo gulasz grzybowy.

Najważniejsze cechy:

Wykonany z wysokiej jakości odlewu żeliwa

Odkręcane nóżki

Otwór wentylacyjny regulujący ciśnienie do bezpiecznego poziomu

Poręczny uchwyt do przenoszenia lub podwieszania

Oryginalne logo na pokrywie kociołka

Wymiary:

Pojemność: 8 L

Szerokość całkowita: 20,5 cm

Wysokość kociołka z pokrywą: 24 cm

Wysokość nóżek: 13,5 cm

Wysokość całkowita: 38,5 cm

Waga: 14 kg

Zestaw zawiera:

Kociołek o poj. 8L (wewnątrz żeliwny)

Pokrywka z wytłoczonym logo Meyerhoff

Uchwyt z zaciskami

Odkręcane nóżki

Instrukcja montażu oraz użytkowania

Produkt przeznaczony do kontaktu z żywnością.

Certyfikat Zgodności dla produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oznacza: Zapewnienie zgodności z obowiązującymi wymogami prawnymi i standardami. Zapewnienie dla konsumentów o bezpieczeństwie produktów. Zwiększenie zaufania konsumentów do jakości i bezpieczeństwa wyrobów.

Jak wypalić żeliwny kociołek, by nie rdzewiał i jedzenie z niego dobrze smakowało?

To nic trudnego, a zawsze jest lepiej zrobić to samemu i mieć pewność co do użytego w tym procesie tłuszczu.

1. Przed pierwszym użyciem należy umyć kociołek żeliwny (i pokrywkę) wodą. Pod żadnym pozorem nie wolno używać płynu do naczyń.

2. Dokładnie osuszyć i nasmarować tłuszczem. Do natłuszczania nadają się wszelkie roślinne oleje jadalne. Po nasmarowaniu zostawić na 30-60 minut, by kociołek wchłonął go jak najwięcej, po czym wytrzeć nadmiar. Kociołek smarujemy z obu stron.

Tak przygotowany kociołek należy rozgrzać nad żarem paleniska. Po nagrzaniu ze ścianek kociołka na dno spłynie nadmiar oleju - dobrze jest go zebrać np. ręcznikiem papierowym. Nadmiar oleju przy wypalaniu nie jest wskazany - tworzy się wtedy na dnie zbyt gruba warstwa powłoki która ma tendencję do odpryskiwania.

Kociołek grzejemy do momentu, aż zmieni kolor na ciemno brązowy. (wypalenie kociołka można zrobić w piekarniku w 250 st. w dobrze wentylowanym pomieszczeniu)

Pokrywkę wypalamy na ruszcie "grillując" ją z obu stron. Jeżeli nie mają Państwo rusztu, pokrywkę wypalamy na kociołku, ale nie przykrywając go szczelnie. Trzeba ją ułożyć tak by pozostawał jak największy otwór do odprowadzania wilgoci i dymu z kociołka.

3. Kociołki żeliwne myje się wodą bez detergentów, myjką lub gąbką. Naczyń nie wolno myć w zmywarce.

4. Po umyciu i osuszeniu dobrze jest kociołek ponownie natłuścić, to przywróci naczyniu świeżość i odpowiednio zakonserwuje je do czasu kolejnego użycia.

5. Pod żadnym pozorem nie należy wlewać do rozgrzanego naczynia zimnych płynów.

6. Naczyń, które posiadają pokrywę, nie należy trzymać przykrytych. W zamkniętym naczyniu mogą pojawić się oznaki rdzy.

Odpowiednia konserwacja sprawi, że kociołek będzie służył przez wiele lat. Specyfika żeliwa tkwi w tym, że jego wartość rośnie w siłę w miarę upływu lat. Z żeliwem jest tak, jak z dobrym, rocznikowym winem.

Komentuj

    Brak komentarzy

    Zostaw swój komentarz (spam lub obraźliwe słowa zostaną usunięte)

    Podobne

    Dzięki opcji "Promuj" wspólnie wspieramy dzieci w szkołach, zwierzęta oraz osoby chorę! Jak to?